Review Blizzard Firebird WRC

door Geertje Derksen

Geertje Derksen is eigenaar van haar bedrijf G-Force waar ze werkt als trainer-coach voor wedstrijd skiërs. Met de ervaring en opleiding van Geertje werken skiërs aan skitechnische, tactische én mentale vaardigheden. Ook voor skitraining en clinics kun je bij Geertje terecht. Daarnaast is ze aangesloten bij Snowsports Academy Racing en is ze ski Trainer/Coach bij Snowsports Racing. Geertje is 24-voudig Nederlands kampioene. Kortom een echte ster. Geertje heeft afgelopen winter de Blizzard Firebird WRC op de piste gebruikt. Met ons deelt ze haar ervaring.

Geertje vertelt: “Ik was een beetje sceptisch over de nieuwe Firebird WRC toen ik hoorde dat hier dit keer geen Piston Plate op zou zitten, en een binding die ‘slechts’ tot 14 kan in plaats van de gevraagde tot 16. Als ex-wedstrijdskister en trainer voor wedstrijdskiërs, vraag ik behoorlijk wat van een dergelijke ski. De WRC is voor mij ideaal om training op te geven aan de kinderen en heerlijk voor het vrijskiën. De skiërs waar ik mee werk skiën op korte kinderski’s, met een veel kortere radius dan die van mij. Met de WRC onder mijn voeten kan ik ze het juiste skivoorbeeld geven. En als ik zelf goed wil knallen op de piste, is de WRC veelzijdiger dan mijn reuzenslalomski. Deze is net wat breder waardoor de ski makkelijker door losse sneeuw en hopen ploegt en net wat makkelijker te draaien is. Echt mijn favoriet voor een dagje piste skiën. Of in ieder geval, het was mijn favoriet”.

Geertje vertelt verder: “Terug naar de nieuwe Firebird WRC. In het plastic en met de bindingen nog in de doos, werd de ski bij me afgeleverd. Heerlijk, zo helemaal nieuw! En wat een tof design, die combinatie van de opvallende oranje kleur en strakke lijnen. Daar houd ik van. Het plastic eraf halen, was net als het uitpakken van een cadeau. Want wat ik in mijn handen had oogde niet alleen goed, maar voelde ook erg goed. Lastig om uit te leggen, maar de vorm en flex leken gewoon te kloppen. Ik werd steeds enthousiaster”.

“En dan de plaat en de binding. Niet de Piston Plate en racebinding die ik gewend ben, maar de Xcell 14 binding. Erg makkelijk om mee te werken. Ik wissel regelmatig tussen mijn freeride schoenen van Tecnica waar ik training op geef en mijn raceschoenen voor als ik serieuzer ga skiën. De zoollengte is niet hetzelfde en dus zit er standaard een grote schroevendraaier in mijn rugzak. Die is voor deze ski’s niet meer nodig, want deze binding verstel ik makkelijk met de hand. Ook een groot voordeel van de binding, en nieuw voor mij, is de Grip Walk technologie. Dit is een samenspel tussen de zool van een skischoen met Grip Walk, en de bijpassende binding. Een schoen met Grip Walk technologie wandelt zoals de naam al zegt veel makkelijker. Met meer grip en makkelijker afwikkelen van de voet. Deze zool heeft echter wel een binding nodig die geschikt is voor Grip Walk. Nu snapte ik waarom de Firebird WRC met deze plaat en binding geleverd werd. Super handig!”

"En dan toch echt waar het allemaal om gaat: hoe skiet de ski?!? Ik was weliswaar al wat meer gerustgesteld toen ik de ski’s in handen had en de binding monteerde, maar nog niet helemaal overtuigd. Tijd dus om te testen!
Eerst met een bos slalompalen op mijn nek naar de start glijden. De ski voelt licht, maar wel stabiel. Ik beweeg er makkelijk op. Na het steken van de slalom was het nog een stukje skiën naar de instap van de lift. Eindelijk ervaren wat de ski kan. En…. Wauw! Ik was verbaasd, in positieve zin. Met gesneden lange bochten staat de WRC als een huis. Echt super stabiel! Dat geeft zoveel vertrouwen. En dus sneed ik over de compacte, harde piste op volle snelheid in reuzenslalom bochten naar de lift. Heerlijk! Wat een tof gevoel. Eigenlijk was ik na die paar bochten al overtuigd, maar natuurlijk moest ik de ski tot het uiterste testen. En ja: ik heb een nieuwe favoriet voor op de piste”, aldus Geertje Derksen.

Eindconclusie
“De WRC is een piste racer. Toch is het een soepele ski, die aan de voet vrij licht aanvoelt. Daardoor draait de ski makkelijk een gerutschte korte bocht. Maar zodra je gaat versnellen en snijden, geeft de ski je zoveel vertrouwen. De WRC pakt de bocht snel op en heeft dan zoveel grip, dat je ook niet anders wilt dan volle bak verder carven. Maar even een ritmewissel tussendoor, een paar gerutschte bochten, is geen probleem. Een paar wat kortere gesneden bochten en dan weer maximaal snel. Alles kan. Dit is een perfecte combinatie van een ski die zowel makkelijk te skiën is, makkelijk draait, doet wat je vraagt, maar tegelijkertijd onwijs stabiel is zodra je het tempo opvoert en de kanten in de sneeuw zet. Natuurlijk is het een ski voor de gevorderde skiër en is de ski bedoelt om lekker mee over de piste te racen. Als dat je doel is, dan is dit een absolute aanrader! Eerlijk gezegd, ik vind deze ski nog fijner dan mijn oude WRC en dat is nogal een prestatie. Ik heb in ieder geval een nieuwe liefde gevonden!”

Wij wensen Geertje dit winter seizoen nog veel skiplezier!